Vzdelávanie a vývoj zamestnancov

V modernom podnikaní nie je priestor na stagnáciu. Rast a konkurencieschopnosť sú závislé od schopnosti firmy neustále sa vyvíjať a zdokonaľovať. Investície do vzdelávania a vývoja zamestnancov sú nutnosťou.


Počul som zaujímavú myšlienku, asi ju poznáte. Kto vie, buduje vlastnú firmu, kto nevie, školí ostatných. Ja s tým nesúhlasím. Predstavte si učiteľku, ktorá nevie spočítať ani 5 + 5, ale učí deti v škole súčty, násobenia, odčítania atď. To jednoducho nejde. Podľa mňa len ten, kto vie, môže učiť. V opačnom prípade nejde o učenie, ale o podvod. Keď neviete a učíte, podvádzate.


Otvorenosť, motivácia a aktívne zapojenie


V JPF riadime firmy. Neradíme. Robíme to, čo hovoríme. A hovoríme to, čo robíme. Je to vysoký level executívy, prepojený s vlastným príkladom, učením druhých a predovšetkým s výsledkami.


A učíme aj dovnútra našej firmy. Každý mesiac sa napr. stretávame v JPF s našimi obchodníkmi, na mesačnom workshope. Je to taká tvorivá dielňa nápadov, školení, vzájomného učenia a zdieľania skúseností, reportingu, sebareflexie, plánovania. A hlavne motivácia a infúzia energie do ďalšej činnosti. Výsledkom sú obchodníci, ktorí rastú v kompetenciách, výsledkoch, príjmoch, ale tiež (a predovšetkým) ako ľudia, osobnosti.


JPF rastie veľmi rýchlym tempom, je nás stále viac, a tak sme sa rozhodli, že je potrebné rozbehnúť interné vzdelávanie. Online akadémiu pre interim manažér, ktorá nás podľa mňa dokáže katapultovať zase o stupienok vyššie.


Inšpirácia od majstrov


Náš vzdelávací program je založený na učení Tomáša Baťu, princípoch Stephena Coveyho, Jacka Welcha a Johna Maxwella. Nechýbajú ani všetky best practices JPF, inštruktážne videá, výukové jednohubky a množstvo ďalšieho interaktívneho materiálu.


Každý z interim manažérov si prostredníctvom kvízov a testov môže otestovať, že danej problematike dobre porozumel, a my máme istotu, že naši ľudia majú všetko know-how, ktoré je na výkon ich povolania potrebné mať.


Motivácia k vzdelávaniu a vývoju zamestnancov


Hoci sú v našich radoch ostrieľaní veteráni s rokmi skúseností, nesmieme si dovoliť zaspať na vavrínoch. Naším morálnym imperatívom je neustále zvyšovať kvalitu. Podnikanie je súťaž a kto v nej vyhrá, získa privilégium obsluhovať zákazníkov. A my rozhodne chceme pomôcť čo najväčšiemu množstvu z nich.


V druhej fáze ponúkneme tento vzdelávací systém aj manažérom v nami riadených firmách, a potom v upravenej forme aj širokej verejnosti.


Pravidlá internej vzdelávacej akadémie JPF

Pre našich ľudí to nie je povinné, napriek tomu záujem je. Firemné vzdelávanie a vývoj zamestnancov často nefunguje z dvoch dôvodov. Tým prvým je, že v danej spoločnosti nie sú ľudia dychtiví po vzdelaní. Potom sa môžete pretrhnúť a aj tak to veľmi fungovať nebude. Všetko teda opäť začína pri správnom výbere spolupracovníkov.


A tým druhým dôvodom je, že to ľudia dostanú prikázané. A ako to už býva, keď nás niekto k niečomu núti, máme často tendenciu skôr zaradiť spiatočku. My sme našim ľuďom dali možnosť sa (zatiaľ) zadarmo pripojiť do online programu rozvoja ich manažérskych schopností. Jediná podmienka je, že budú chodiť pravidelne.


Ak trikrát za sebou vynechajú, v programe končí. Investujeme do toho z firemných peňazí a chceme túto možnosť ponúknuť len tým ľuďom, ktorí si ju budú skutočne vážiť a využívať naplno. Verím, že nás to ako spoločnosť posunie zase o kľúčový kúsok ďalej.


Vzdelávanie a vývoj zamestnancov nie sú len povinnosť, je to investícia


Vzdelávanie a vývoj zamestnancov nie sú len frázy, sú to piliere, na ktorých stojí dlhodobý úspech a udržateľnosť každého podnikania.





Chcete rozvinúť vašich zamestnancov aj firmu?

Pomôžeme vám. Kontaktujte nás.