Prevod firmy je pre mnohých majiteľov nepredstaviteľný

Operatívne riadenie JPF v Českej republike som odovzdal našim trom manažérom. Spoločnosť teraz vnímam ako dieťa, ktoré vyrástlo z detských firemných chorôb, dospelo, osvojilo si hodnoty, získalo sebavedomie a je schopné slobodne a zodpovedne fungovať. Vybudovať niečo, čo je úspešné a čo je schopné fungovať dlhší čas aj bez vás, je skvelý pocit.


Pupočná šnúra medzi vlastníkom a spoločnosťou

Viete si predstaviť matku, ktorá necháva svoje dieťa na pupočnej šnúre? Tá pupočná šnúra už dávno nič nerobí. Okrem jednej veci. Matka má silný pocit, že má svoje dieťa stále pod kontrolou. Vďaka tomu sa cíti lepšie. A tak je dieťa stále pri matke, v dosahu dĺžky pupočnej šnúry. To sťažuje život matke aj dieťaťu. Z psychologického hľadiska ide o vysoko patologický stav.


Poznám mnoho majiteľov firiem, ktorí vybudovali svoju spoločnosť, akoby medzi nimi a firmou bola stále silná pupočná šnúra. Cítia potrebu získať dobrý pocit zo svojej existencie tým, že svoje dieťa - firmu, ľudí v nej - ovládajú na pupočnej šnúre. Až do smrti. Do smrti seba alebo svojej spoločnosti. Známe sú výroky ‚‚patriarchálnych‘‘ majiteľov firiem typu ‚‚Odídem z firmy, keď ma vezmú nohami napred‘‘. Čo vzhľadom na ich štýl riadenia spoločnosti niekedy nie je veľký problém a stane sa to skôr, ako by ste čakali.


Neschopnosť prevodu firmy

Niekto jednoducho nemôže odísť z vrcholu, previesť firmu. Platí to v športe aj v podnikaní. Ľudia sa za každú cenu držia toho, čo robili celý život, a nakoniec odchádzajú s hanbou a ponížením. Ak ste prírodný úkaz, ako napríklad Jaromír Jágr, môžete si dovoliť neodísť. Najmä ak v päťdesiatke stále dokážete veľmi úspešne hrať v najvyššej súťaži. Pre drvivú väčšinu ľudí to však neplatí. 


Ale predstava, že by som aj v 80 rokoch dokázal robiť rovnako kvalitné rozhodnutia ako teraz a posúvať svoju spoločnosť dopredu, je jednoducho smiešna. V 80 rokoch môžem sedieť v predstavenstve, ale musím mať šviháckych manažérov, ktorí majú drive, sú v plnej sile a potiahnu káru dopredu.


Ako povedal čínsky filozof Lao-c': ‚‚Dobrý vodca je najlepší vtedy, keď si ľudia takmer neuvedomujú jeho existenciu... Keď takýto vodca, ktorý málo hovorí, dokončí prácu a dosiahne svoj cieľ, povedia: To sme urobili sami.‘


Mali by ste odísť v správnom čase

Spoločnosť musí fungovať ako dokonale naladený orchester aj bez svojho zakladateľa. Ak sa mu podarí odísť, je to akási pečať na celoživotnom diele. Je to ako keď maliar dokončí majstrovské dielo a na záver pridá svoj podpis. Odchod a prevedenie firmy by sa malo uskutočniť v správnom čase.


Niekedy má majiteľ firmy, ktorú vedieme, problém pustiť každodennú prevádzku. Máme voči tomu obrovský rešpekt. Je to v podstate už psychologická závislosť. Predstavte si, že 20 rokov pracujete od rána do večera, aby ste z ničoho vytvorili niečo, potíte krv a dávate do toho všetko. Máte pocit, že to všetko stojí a padá s vami. A zrazu máte byť odpojený? Na to sa nebudete môcť pozerať, pretože sila zvyku je obrovská.


Môžeme vám pomôcť prestrihnúť pupočnú šnúru

Často pôsobíme ako takíto sprievodcovia pri duševnom prechode majiteľa. Pomáhame mu dozrieť a doslova prestrihnúť pupočnú šnúru medzi ním a jeho firmou. Ale, samozrejme, nestane sa to hneď, tak ako dieťa do dvoch rokov nepozná rozdiel medzi sebou a svojou matkou, takže tento posun si vyžaduje čas. Majiteľ sa postupne naučí, že všetko nie je o ňom, ale že skutočný líder nie je na javisku, kde predvádza one man show, ale v pozadí, kde sa stará o to, aby jeho ľudia mohli zažiariť. Prestane sa k svojej spoločnosti správať ako ku gumovej hračke na vodítku a nútiť ju skákať, ako on píska, ale dovolí jej viac slobody, firmu prevedie. Nechá svojich spolupracovníkov roztiahnuť krídla.


Ak chcete, aby vaša spoločnosť rástla, môžeme vám s procesom prevodu pomôcť.


POŽIADAJTE O NEZÁVÄZNÉ STRETNUTIE