Platobná neschopnosť spoločnosti: čomu sa vyhnúť?

Kontaktoval ma jeden pán s otázkou, či ‚‚robíme‘‘ aj spoločnosti v platobnej neschopnosti. Odpovedal som mu, že to nie je náš predmet činnosti. Zveril sa mi, že si prešiel insolvenciou jednej spoločnosti. Myslím si, že jeho príbeh a skúsenosti môžu pomôcť niekomu inému urovnať si myšlienky.

Čo priviedlo spoločnosť do platobnej neschopnosti?

Príbeh trvá 25 rokov. V skratke: spoločnosť s obratom 500 miliónov korún, viac ako 100 zamestnancov, odvetvie strojárstva v stavebníctva. Svoje aktivity rozvíja nielen v Českej republike, ale aj na Slovensku, v Maďarsku a Anglicku.

 

Počas týchto rokov spoločnosť urobila niekoľko zásadných chýb:

  • Chyba č. 1: Vzali vývoj spoločnosti do vlastných rúk. Spoločnosť ponúkajúca služby podobné JPF bola pre nich príliš drahá. V roku 2007 firma strácala 10 miliónov Kč a celkové straty sa pohybovali v stovkách miliónov.
  • Chyba č. 2: Dobrí ľudia na nesprávnych miestach. Najsilnejšia časť spoločnosti, jej zamestnanci, sa v istom momente stala najslabšou. Procesy nedržali krok s vývojom.
  • Chyba č. 3: Príliš rýchly rast spoločnosti. Toto je klasika.
  • Chyba č. 4: Nikto až do konca neveril, že spoločnosť môže mať problém. Spoločnosť mala silný predaj a marketing a 15 rokov systematicky budovala značku. Príliš veľká dôvera trhu znamenala nízku ostražitosť a veľké straty.

Všetko ostatné už bolo dôsledkom.

 

Kedy má zmysel zachraňovať spoločnosť?

Oplatí sa vždy zachraňovať spoločnosť, alebo je lepšie priznať si, že tento príbeh sa skončil a bude dobré začať písať nový? Zložitá otázka, na ktorú nie je jednoduchá odpoveď.

 

Príklad druhej spoločnosti: od pilníkov k bytom

Pokúsim sa to ukázať na príklade inej spoločnosti. Táto spoločnosť vyrábala sklenené pilníky, kus stál približne 200 Kč. Mali 10-ročný patent pre celú strednú Európu. Obchod bol roky na vzostupe. Len čo patent vypršal, začali sa diať veci. Na ich trh vstúpili ďalší výrobcovia z Číny a vďaka chýbajúcim predpisom na prácu s nebezpečnými látkami a všeobecne takmer nulovým nárokom na ochranu životného prostredia dokázali takýto pilník vyrobiť za menej ako 50 korún/kus.

 

Obrat spoločnosti začal veľmi rýchlo klesať. Zvažovali 2 možnosti:

  • Presunúť výrobu do Číny a konkurovať miestnym matadorom. Keďže spoločnosť už roky neinovovala a stratila pohon, pretože ťažila z jediného patentu, ktorý si pred rokmi zaregistroval niekto geniálny, rozhodla sa to neskúšať.
  • Ukončite výrobu a prejdite na iné činnosti. Ukončiť výrobu, prepustiť ľudí, premeniť nehnuteľnosti, ktoré vlastnili, na byty a prenajať ich. Tak by im zostali zisky z predchádzajúcich rokov a ďalší pasívny príjem. Proti takémuto rozhodnutiu sa nedalo povedať ani slovo, v danej situácii to určite dávalo reálny zmysel.

 

Predchádzanie platobnej neschopnosti spoločnosti: Neustála snaha o inováciu a rast

Musíte mať zdravý hlad, vždy sa pozerať dopredu a klásť strategické otázky o budúcom vývoji spoločnosti. Pretože stagnácia je len pomalá smrť. A keď je už neskoro, niekedy nezostáva nič iné, len firmu odpojiť. 

 

Čelí vaša firma kríze?

Prídeme obrazne povedané ‚‚za päť minút dvanásť‘‘ a vyvedieme podniky z krízy tak, aby sa vôbec nedostali do platobnej neschopnosti. Ide o 40 % našich projektov. 20 % firiem našich klientov stagnuje a potrebuje oživenie. 40 % našich projektov sú rozvojové projekty.
 

POŽIADAŤ O NEZÁVÄZNÉ STRETNUTIE