Čo má najväčší vplyv na obrat firmy

Posledné 3 roky každý rok rásť cez 50% v obrate firmy. Zatiaľ čo ostatné firmy v rámci konkurencie stagnujú či rastú mierne, táto firma váľa. Klient s nami chce spolupracovať, aby sme priniesli do riadenia firmy stabilitu a systém.


Keď sa s ním bavím o tom, v čom tkvie tajomstvo jeho úspechu, odpovedá veľmi pragmaticky:




- ‚‚Vždy som našim ľuďom hovoril, že máme rovnaký sortiment, podobné ceny, servis, kvalitu ako konkurencia, ale rozdiel je v nás, v ľuďoch.

- ‚‚Celé naše tajomstvo je v tom, že máme obrovskú výhodu v ľuďoch.''

- ‚‚Najskôr hľadáme správnych ľudí a až potom expandujeme, nikdy nie naopak.''

- ‚‚Máme jasný plán na rozvoj – keď sa bavím s inými majiteľmi firiem, často nevedia, čo chcú za rok.''

- ‚‚Aj vodiča vyberáme podľa prísnych kritérií – keď potom má takýto vodič zlý deň, blbú náladu či povahu, tak to ide celé navnivoč... to naše úsilie všetkých získať a starať sa o zákazníka.“

- ‚‚Kľúčom je pre nás kontakt so zákazníkom – ľudia, ktorí sa so zákazníkmi stretávajú, musí byť top – naša zákaznícka podpora a staranie sa o zákazníkov musí byť extra trieda.“


Rozhovor potvrdzuje všetko, čo veľa z nás pozná, ale málo kto naozaj dôsledne a trvalo deň čo deň uplatňuje.


Kľúčom k vysokému obratu firmy sú kvalitné ľudia a hlbšia motivácia


Mnoho ľudí sa rozhodne podnikať s jediným cieľom: zarobiť peniaze. ‚‚Prečo podnikáte?“ „Chcem zarobiť peniaze.“ „Tak to pravdepodobne neuspejete.“ Zarobiť peniaze je jednoducho nedostatočný motív. Peniaze boli, sú a vždy budú iba prostriedok na niečo.


Obrat v mojom príbehu


Ak chcete naozaj uspieť a zanechať za sebou niečo hmatateľné, musíte robiť niečo, čo naozaj žeriete, čo vás baví, napĺňa a doslova ženie ďalej. Keď som bol mladý, žil som iba pre hokej. 16 rokov som driel, aby som sa posunul, a užíval si každý okamih. Určite som to nerobil preto, že sa raz dostanem do NHL a potom budem mať balík peňazí.


Keď prišlo zranenie, začal som podnikať. Dávalo mi zmysel to, čo robím. Pomôcť firme, zachrániť ju od krachu, vidieť šťastného majiteľa, zamestnanca, mať nejaký vplyv na život okolo seba, zmeniť ho o trochu k lepšiemu. To mi lilo do žíl novú a novú energiu, ktorá bola setsakramentsky potrebná. Nie prachy, čo je z prachov, nič.


Podnikanie ako misia aj s ohľadom na obrat firmy


V určitom okamihu ich zarobíte toľko, že už viac nepotrebujete. Mohli by ste zastaviť a už si iba užívať. Ale to neurobíte, ste totiž podnikateľ, ste na misii, idete za svojou víziou, sledujete svoj cieľ, horíte pre neho a bez neho by ste vyhasli. To vám dáva silu ísť stále ďalej.


Základné kamene úspechu pre čo najvyšší obrat firmy


Nájsť a udržiavať kvalitných ľudí a pracovať s hlbším motívom sú kľúčovými kameňmi úspechu v podnikaní aj vysokom obrate firmy. Vedomie toho, že ľudia sú najcennejším aktívom firmy, a že podnikanie musí byť poháňané niečím hlbším než obyčajným ziskom, sú zásadné princípy pre každého podnikateľa. A práve kombinácia týchto prvkov tvorí pevný základ pre trvalý a zmysluplný úspech vo svete podnikania.


Nájdite si svoj dôvod, prečo podnikáte. Pokiaľ to robíte len kvôli peniazom, pravdepodobne nikdy nebudete úspešní.


Pomôžeme vám