Management zmien: Verte ľuďom vo vnútri firmy

Ako na manažment zmien? Vo svete podnikania sa často stretávame s tlakom na rýchle a radikálne zmeny. Avšak, skúsenosti nás učia, že rýchle zmeny môžu prinášať skôr problémy ako úspech.


Manažment zmien často leží v dôvere v ľudí vo vašej firme a postupné zdokonaľovanie fungujúceho.



Falošná nádej: Management zmien s ilúziou rýchlych revolúcií


Niekedy je dobré ľuďom vo firme veriť. Robiť rýchle zmeny za každú cenu sa totiž málokedy oplatí. Práve nedávno som bol svedkom toho, že úspešne fungujúcu firmu kúpila investičná skupina. Prvé, čo urobili, bolo, že najali drahých poradcov z veľkej pražskej firmy a tí v luxusných oblekoch prišli do moravskej spoločnosti urobiť manažment zmien revolúcií. Dopadlo to tragicky.


Manažment zmien na princípe zachovania a rozvoja


Keď v JPF riadime firmy, ideme cestou evolúcie. Naše pravidlo znie jasne: ‚‚Čo funguje, zachovaj a pridaj k tomu niečo ďalšie.‘‘ V každej firme existuje veľa schopných a pracovitých ľudí. Tie treba nájsť a dať im možnosť rozkvitnúť. Často pracujú hlboko pod svojím potenciálom iba preto, že im na to vedenie nedalo príležitosť.


Pokiaľ chcete svoju firmu posunúť, v rámci manažmentu zmien nehľadajte iba to, čo nefunguje, ale zamerajte sa aj na to, čo naopak funguje veľmi dobre. Nešlo by to náhodou ďalej rozvinúť?


Flexibilita pred veľkými zmenami

Nerozbiehame podnikanie na kľúč, ani nie sme inovačná firma. Často som sa stretol s požiadavkou na kompletnú zmenu biznis modelu, ale to my nerobíme. Tam by sme boli na úrovni startupistov a nemohli by sme garantovať, že sa to podarí.


Pokiaľ teda tlačíte noviny a časopisy a klesajú vám predaje, rozhodne ich s vami radi manažmentom zmien prenesieme do online prostredia. Keď nám ale poviete, že namiesto toho by možno bolo fajn predávať napríklad klavíry, nemôžeme slúžiť.


Zefektívnenie existujúcich procesov manažmentom zmien


Náš prístup k manažmentu zmien sa zameriava na úpravy a zefektívnenie existujúcich procesov. Keď to zjednoduším, my sme tu na to, aby sme váš motor rozobrali, vyčistili, premazali, dotiahli, skrátka urobili úpravy, ktoré zefektívnia jeho chod a umožnia využiť jeho plný výkon manažmentom zmien. Nový motor ale nevyvíjame.


Až ho spoločne naladíme, začneme samozrejme rásť. Pokiaľ predávate na Slovensku, pozrieme sa, či by to nešlo aj v Česku alebo v Poľsku. Sme majstri v škálovaní a našou silnou parketou je tvorba obchodného modelu, ktorý zaistí rapídny rast. Nevenujeme sa ale inováciám produktov.


Ostatne, za svoju kariéru som sa nestretol so žiadnou inovačnou firmou, ktorá by aj napriek sebelepšiemu manažmentu zmien konzistentne dokázala niečo svetoborné produkovať.


Stabilita a trvalý rast


Správne vedená firma nepotrebuje radikálne zmeny na každom kroku. Namiesto toho môže využiť silu evolúcie a postupného rozvoja, ktorý stavia na dôvere v ľudí vo firme.

Takto je možné dosiahnuť trvalý úspech a vyhnete sa nežiaducim problémom, ktoré môžu priniesť rýchle zmeny za každú cenu.

 

Chceli by ste sa stať dominantnejším hráčom na trhu?

 

Pomôžeme vám. Kontaktujte nás