Leadership v praxi

Leadership v praxi: Zodpovednosť, pokora a inšpirácia

‚‚Keby som bol na svojich ľudí vo firme taký prísny ako na seba, pán Jemelko, nikto by vo firme nepracoval.‘‘ Začínali sme spoluprácu s maloobchodnou spoločnosťou s 1 000 zamestnancami a na konci dňa zazneli tieto slová. Zaujalo ma to natoľko, že som sa majiteľa spoločnosti pýtal ďalej: čo tým myslí, ako vlastne začínal a aký je jeho každodenný život dnes? Aby som mu lepšie porozumel.


Keď skončil svoje rozprávanie, sedel som ticho, s vedomím, že sa ešte mám veľa čo učiť, as veľkým rešpektom mu hovoril: ‚‚Klobúk dole.'' Mávol rukou na znamenie, že o také pochvaly nestojí.



Leadership: Kážem víno, pijem vodu

Príde mi, že ľudia sú často pohoršení, keď manažment firmy tak povediac káže vodu a pije víno. Oprávnene. Málo sa však hovorí o situáciách, kedy je to úplne naopak. Možno nepochopiteľne, ale neskutočne účinne: majiteľ/manažér doslova káže víno a sám pije vodu. Lídri jedia posledný, hovorí dnes už kultová kniha S. Sinka. Tá prirodzená autorita, ktorú týmto postojom u svojich ľudí vytvárate, je peniazmi nevyčistiteľná.


Nie, nechcem adorovať podnikateľov a manažérov s ich materiálnym leskom, statusom či aureolou neporaziteľnosti či nepremožiteľnosti. Ale niektorí z nich majú za sebou také zaujímavé príbehy a také náročné cesty, že sú právom dnes tam, kde sú. A pokiaľ si k tomu ďalej zachovajú postoj ‚‚svojim ľuďom kážem víno a sám pijem vodu'', stávajú sa z nich oprávnene legendy pre svoje okolie. Možno nikdy nebudú na titulke prestížnych business časopisov, ale navždy zostanú v srdciach tých, s ktorými žili a spolupracovali.


Ingrediencie úspešného leadershipu: zodpovednosť a pokora

Pred 15 rokmi som sa spýtal podnikateľa Jiřího Stojara, ktorý založil firmu Danzas a potom bol 17 rokov generálnym riaditeľom DHL, na to, čo považuje za najdôležitejším elementom leadershipu.


Jeho odpoveď ma zasiahla ako baseballová raketa a plne som ju pochopil až nedávno. Lebo mi odpovedal: ‚‚Pokora, pokora, pokora.'' Keď to dopovedal, zavládlo trápne ticho. Ja som čakal, že mi k tomu povie viac a on mlčal, pretože už k tomu nič viac dodať nepotreboval.


Tak som pekne poďakoval a potom som o tom premýšľal. Rozumovo som chápal, že pokora je pri vedení ľudí dôležitá, ale pocitovo som to prežil až o mnoho rokov neskôr. Je veľký rozdiel, ak máte 5 alebo 10 ľudí, alebo keď ich máte viac ako sto a oni riadia stovku firiem, ktoré generujú miliardové obraty a zamestnávajú tisíce ľudí.


To už je o veľkej zodpovednosti a pokore. Tu už nejde o vás, ale o množstvo životov. Tu nie je priestor pre vaše ego a túžbu si niečo dokazovať. Naháňanie za peniazmi nefunguje, nejdú dobehnúť. Pokiaľ ale budete čo najlepšie slúžiť svojim zákazníkom aj svojim ľuďom, prílivu peňazí sa neubránite.


Kto chce byť bohatý, nech poslúži čo najviac ľuďom, ako najlepšie vie.


Leadership je rovnováha medzi vedením a službou

Nie je dôležité len dosahovať ciele a generovať zisky, ale aj budovať pevné vzťahy so svojim tímom a inšpirovať ich rast. Úspešný leadership = rovnováha medzi autoritou a empatiou, medzi vedením a službou.


Chceli by ste rozvinúť vaše leadership zručnosti, ale máte dosť tradičného manažérskeho poradenstva? Kontaktujte nás.