Delegovanie: nevyhnutná súčasť úspešného podnikania

Každý, kto má aspoň jedného spolupracovníka, by sa mal naučiť delegovať. Aké sú výhody delegovania pre manažéra, pracovníkov a celú spoločnosť? A čo delegovať a čo už nie?

Delegovanie práce nie je luxus, ale nevyhnutnosť pre úspešný podnik

Všimol som si, že jedným z najväčších orieškov pre podnikateľov býva schopnosť delegovať. V mnohých podnikoch majitelia nedorástli na to, aby nechali svoju účtovníčku zadávať platby alebo obchodného riaditeľa riešiť VIP zákazníka. Pre istotu všetko riešia sami. V zásade sa pravdepodobne zaobídete aj bez delegovania, ale musíte si ujasniť, čo budujete. Ak chcete vytvoriť dobre platenú prácu, je to v poriadku, ale ak chcete vybudovať firmu, bez delegovania sa nezaobídete.

Viem, že to bolí. Že si často myslíme, že všetko zvládneme najlepšie sami a bude to trvať len chvíľu. Ale táto cesta nevedie na pekné miesto. Skončíte preťažení a vyčerpaní, pretože chvíľa na chvíľu = smrť tisíckou malých rezov.

Ak chcete mať úspešný podnik, musíte dať šancu svojim ľuďom. A umožniť im robiť chyby, zatínať zuby a prekonávať ich. Spočiatku budú robiť chyby, ale naučia sa pri tom strašne veľa a nesmierne porastú. Nie každému sa to podarí, ale garantujem vám, že ak vydržíte dostatočne dlho, nájdete niekoľko skutočných diamantov, ktoré potom potiahnu vašu spoločnosť nahor. A aj s malým tímom úžasných ľudí dokážete veľké veci. Pretože práve oni vám pomôžu nájsť ďalších ľudí, ktorí zapadnú do vašej firemnej kultúry.

 

Delegovanie je ťažké

Ja viem. Mnohí z vás o tom čítajú a dodnes si hovoria: „Hovoria to, ale to, čo robím ja, sa jednoducho delegovať nedá, nikto to nerobí tak kvalitne ako ja. Už som sa o to pokúšal mnohokrát, ale nie je to možné.“

Potom je asi dobré zamyslieť sa nad dvoma vecami.
1) Som naozaj jediný, kto to dokáže urobiť k spokojnosti zákazníka? Naozaj som vyčerpal všetky možnosti, aby som našiel niekoho, kto mi môže pomôcť?
2) Je mojím cieľom maximalizovať možnú kvalitu alebo budovať podnik?

Ak chcem zostať živnostníkom a dodávať špičkovú kvalitu v obmedzenom množstve, prečo nie. Proti gustu žiaden dišputát. Ale ak chcem vybudovať podnik, musím si uvedomiť, že deň má 24 hodín. A aj keď ste super výkonný človek, zvládnete len určité množstvo práce. Nie ste nafukovací. (Teraz úplne vynechávam vplyv dlhodobého prepracovania na vaše zdravie.)

Jednoducho potrebujete pomoc. A ľudia vám pomôžu. Možno sa im bude dariť tak skvele ako vám, a možno nie. Ale nie je dôležitejšie, aby bola práca vykonaná v kvalite, s ktorou je zákazník spokojný? Niekedy je prílišný perfekcionizmus prekážkou rastu firmy. Je dobré mať to na pamäti.

 

Ak chcete rásť, musíte delegovať

Toto je jedna z najsilnejších lekcií, ktoré som sa v podnikaní v posledných rokoch naučil - delegujte aj za cenu dočasných strát, neúspechov a sklamaní. A tým to nekončí. Ide aj o to, aby tí, ktorých delegujem, časom pokračovali v delegovaní. Pretože inak sa rast zastaví len o poschodie nižšie.

Samozrejme, rast nie je povinný. Každý má v podnikaní plné právo vybrať si, či chce byť živnostníkom alebo majiteľom veľkej firmy. Čo však nie je úplné šťastie, je vybrať si permanentné preťaženie a prepracovanosť. A to môžete dosiahnuť ako živnostník, interim manažér alebo podnikateľ. Aj v tomto môže veľmi pomôcť delegovanie, ktoré je dobrou prevenciou proti syndrómu vyhorenia. 

 

Skúsenosti ako dar

Existuje jeden extrémny prístup k delegovaniu práce - delegujete úlohu na človeka a necháte mu úplnú voľnosť. Aj keď vidíte, že sa chystá urobiť obrovskú chybu, nezasiahnete, ale necháte ho ju urobiť. Tento prístup neobhajujem.

Ak vidím, že sa môj kolega chystá urobiť skutočnú nerozvážnosť, sadnem si s ním a vysvetlím mu svoj názor. Na záver mu poviem: „To, čo som ti práve poradil, nie je pre teba záväzné, nemusíš sa tým riadiť. Zveril som ti túto úlohu, takže rozhodnutie je tvoje, rovnako ako aj zodpovednosť.“ A tak sa rozhodol, že sa bude snažiť o to, aby si sa mu vyhol.

Považujem jednoducho za lepšie poskytnúť im svoje skúsenosti v tejto veci a potom nechať na nich, či ich využijú alebo nie. Takže pre mňa je ideálnou kombináciou nechať svojim ľuďom slobodu, ale upozorniť ich na možné úskalia ich riešenia. Je to určite lepšie, ako ich len sledovať a nechať ich tápajúcich v tme. 

 

Ako dobre delegovať krok za krokom?
Práve o tom bol náš májový webinár.
Prehrajte si záznam a inšpirujte sa