Cashflow: 6 tipov pre stabilitu vášho podniku

Cash flow alebo peňažný tok nie je prázdny finančný pojem, ktorým by sa mali zaoberať len ekonómovia. V skutočnosti je na ňom založený úspech, či už hovoríme o veľkej alebo malej firme. Cashflow je životnou silou vášho podniku. Tu je 6 tipov, ako chrániť cashflow vašej spoločnosti a nenechať ju vykrvácať.

 

  1. Pochopte rozdiel medzi dobrým a zlým dlhom

Na pochopenie princípov cashflow je dôležité pochopiť rozdiel medzi dobrým a zlým dlhom. Dobrý dlh je spojený s investíciami, ktoré vám prinášajú výnosy. Prináša vám peniaze a má pozitívny peňažný tok. Príkladom dobrého dlhu je investícia do rastu podniku alebo hypotéka na nehnuteľnosť, ktorú prenajímate za sumu, ktorá pokrýva splátky hypotéky.


Zlý dlh odčerpáva peniaze z vášho vrecka. Príkladom je auto na lízing, ktoré vám neprináša žiadny príjem, alebo spotrebný úver na nepotrebné veci.


  1. Naučte sa efektívne riadiť svoje podnikanie

Možno sa obávate, že na rozdiel od niektorých veľkých spoločností alebo začínajúcich podnikov nemáte neobmedzené peňažné toky. Obmedzené zdroje však môžu byť vašou konkurenčnou výhodou. Núti vás byť efektívni a budovať udržateľný obchodný model.


Svet podnikania, začínajúcich podnikov a investícií môže vyzerať ako veľká zábava. V skutočnosti je to však tvrdá práca. Peniaze nie sú nekonečné, a ak máte obmedzený tok hotovosti, musíte si dobre premyslieť, kam a ako ich investovať.


  1. Cashflow musí byť vašou prioritou

Sledovanie toku peňazí by malo byť vašou prioritou. Ak peniaze neustále odtekajú a vy im nevenujete dostatočnú pozornosť, môže to vašu firmu ľahko dostať do krízy.


  1. Riziko neplatičov a dôležitosť platobnej etiky

Ak sa nezaoberáte platobnou etikou svojich zákazníkov, pripravujete si problémy. Ak vaši zákazníci neplatia svoje faktúry včas, môže to vážne ohroziť váš cashflow. Ako sa s tým vysporiadať?


  • Neakceptujte dlhé platobné podmienky, pokiaľ ich nedodrží aj váš dodávateľ. V optimálnom prípade by ste mali mať platobné podmienky naopak - peniaze od vašich zákazníkov by mali prísť skôr, ako musíte zaplatiť svojim dodávateľom.

  • Sledovanie faktúr a pripomínanie faktúr po splatnosti. Nedovoľte, aby vás oneskorené platby od zákazníkov dostali. Ak zostane faktúra po dátume splatnosti nezaplatená, je čas konať.

  1. Význam finančnej gramotnosti od útleho veku

Tak ako učíme deti matematiku alebo čítanie, mali by sme ich vzdelávať aj v oblasti financií. Čo môžete určite urobiť pre zabezpečenie budúcnosti svojich detí, je naučiť ich správnemu prístupu k peniazom – prístupu, ktorý im pomôže dosiahnuť finančnú nezávislosť.


Ako však svoje deti vzdelávať o peniazoch, aby ich to bavilo? Odporúčame vám stolovú hru Cashflow, ktorá vychádza z konceptu Roberta Kiyosakiho a zábavnou formou ich oboznamuje s princípmi dobrého a zlého dlhu, kladného a záporného cashflow.


  1. Dôsledné dodržiavanie termínov splatnosti faktúr

Nakoniec si vypočujte túto malú, ale dôležitú radu: Dôsledne dbajte na to, aby vaši zákazníci platili svoje faktúry včas. Nedovoľte, aby vás laxnosť v tejto oblasti dostala do finančných problémov. Ak si chcete udržať zdravý tok hotovosti a vyhnúť sa problémom s likviditou, musíte každú neuhradenú faktúru okamžite riešiť a upomínať. 


Cashflow je krvou života vášho podniku. Ak ho necháte vykrvácať, môže sa stať, že z vášho podniku nakoniec nezostane nič. Buďte zdvorilí, láskaví, ale aj rázni v snahe získať hotovosť a vaše podnikanie urobí pevný krok k úspechu.



Nie ste si istí, ako riadiť peňažný tok vašej spoločnosti? Radi vám pomôžeme. Kontaktujte nás