Akvizícia firmy: kedy je ten správny čas?

Náš fond súkromného kapitálu v súčasnosti dostáva zvýšený počet otázok od majiteľov, ktorí by chceli ponúknuť svoju spoločnosť na prevzatie. Na väčšinu týchto prípadov nereagujeme. Ale jedna téma sa opakuje: píšu v najmenej vhodnom čase.


Najlepšie je predať spoločnosť, keď ju vôbec nepotrebujete. Keď všetko vyzerá ružovo a vaša spoločnosť stále rastie. Keď musíte predať, pretože nevidíte iné riešenie, zvyčajne to nedopadne veľmi dobre.



Začnite riešiť veci včas

Toto je pre väčšinu podnikateľov veľmi ťažká úloha: vybaviť veci v správnom čase. Mnohé spoločnosti sa na nás v súčasnosti obracajú, keď majú veľké problémy. My však nie sme kúzelníci. Ak ste vo vertikálnom páde niekoľko metrov pred zemou, nemáme prútik, ktorým by sme mohli mávnuť, aby sme pádu zabránili.


Ideálny čas na akvizíciu firmy

Spoločnosť je v strate, vo veľkých problémoch, má vysoké záväzky a majitelia nevidia inú možnosť, ako ponúknuť spoločnosť na prevzatie. Ale akú hodnotu má podľa vás firma v takomto čase? No, nie veľa.


Veľa vlastníkov sa prihlási, až keď je príliš neskoro. Keď sú zadlžení až po uši a nemajú na výplaty. Pritom tie červené svetlá blikajú dlho dopredu, a to výrazne. Stačí len prekonať svoje ego a požiadať o túto pomoc. Kým je ešte čas.



Pomôžeme vám s akvizíciou vašej firmy

Tam, kde to má zmysel, preto ponúkame správu firmy, jej usporiadanie a prípravu na akvizíciu. Ideálny čas na akvizíciu firmy je totiž vtedy, keď ju nepotrebujete. Nie v čase, keď v podstate nemáte inú možnosť. 


A ešte jedna vec, na ktorú si treba dať pozor. Ak chcete za svoju firmu získať zaujímavú sumu peňazí, uistite sa, že nestojí len na vás. Ak aktívne riadite firmu, pracujete pre päť najlepších manažérov a zároveň ste vďaka svojim dlhoročným kontaktom jej najlepším predajcom, šanca na lukratívny predaj sa dramaticky znižuje.


To je jeden z dôvodov, prečo si nás majitelia firiem pred predajom najímajú. Zabezpečíme, aby podnik fungoval ako hodinky aj bez ich prítomnosti, a oni potom pri akvizícii získajú oveľa vyššiu cenu.



Akvizícia spoločnosti by nemala byť zúfalým krokom

Pre väčšinu podnikateľov je ťažké podniknúť potrebné kroky v správnom čase. O pomoc sa obracajú až vtedy, keď sú ťažkosti nevyhnutné. V našej praxi sa na nás obracia mnoho spoločností, ktoré sa už dostali do vážnych problémov. Kľúčom k úspechu je však prekonať svoje ego a vyhľadať pomoc včas. Akvizícia podniku by mala byť strategickým rozhodnutím, nie zúfalým krokom, keď nemáte inú možnosť.




Chcem pripraviť firmu na akvizíciu