Ako začať podnikať

Mnohé spoločnosti zakladajú ľudia, ktorí sa vypracovali vlastnou tvrdou prácou a sú špičkovými odborníkmi vo svojom odbore. Často ide o technicky orientovaných ľudí. Nie sú to však podnikatelia v pravom zmysle slova.


V skutočnosti pravý dôvod, prečo zakladajú firmu, má zvyčajne len málo spoločného s podnikaním. Títo majitelia malých podnikov majú zvyčajne zamestnanecké myslenie. Podnik pre nich nie je firma, ale miesto, kam chodia pracovať.


Ako začať podnikať – a skrachovať

Michael Gerber vo svojej klasickej knihe The Entrepreneurial Myth (Podnikateľský mýtus) poukazuje na osudovo chybný predpoklad, ktorý v konečnom dôsledku stojí za neúspechom mnohých spoločností: ‚‚Ak rozumiete technickej práci v podnikaní, potom rozumiete aj podnikaniu, ktoré vykonáva technickú prácu.‘‘


V skutočnosti je však rozdiel medzi prácou v podniku a prácou na podniku úplne zásadný a vyžaduje si premenu technického človeka na skutočného podnikateľa. Urobiť takýto obrat však nie je jednoduché, pretože zvyk je železná košeľa.


Ako som začal podnikať?

Začiatok môjho podnikania vyzeral asi takto: sadol som si za stôl, vymenoval spoločnosti, ktoré som chcel osloviť, a zdvihol telefón. Jednu po druhej som ich začal oslovovať a snažil som sa s nimi dohodnúť osobné stretnutie.


Prvé tri mesiace to bolo temné obdobie. Odmietnutie za odmietnutím, nič sa nedialo. Potom prišiel týždeň T. Počas neho som získal dve stretnutia a obe sa okamžite zmenili na spoluprácu. Okrem toho sa ma jeden z klientov opýtal, či mu dám zľavu, ak mi zaplatí pol roka vopred. Dal som mu malú zľavu a on svoj sľub dodržal. Pamätám si to ako dnes, hneď som si bežal kúpiť nadupanú A4, aby som už nemusel jazdiť verejnou dopravou. 


Vtedy bola situácia úplne iná. Moderný interim manažment má svoje korene v Holandsku od 70. rokov minulého storočia, pretože najímanie manažérov na konkrétne a časovo obmedzené úlohy sa ukázalo ako ideálne riešenie pre podniky na nepružnom trhu, ktorý chránil pracovné miesta stálych manažérov. Situácia v našej krajine však bola úplne iná.


Toto slovné spojenie tu bolo v podstate neznáme. Sám seba som nazýval skôr konzultantom a poradcom a výkonný interim manažment som nasadil až na prelome rokov 2013/2014. A aj dnes ešte stále vytvárame trh, mnohé firmy nevedia, ako rýchlo sa dá firma rozhýbať, ak využijú pomoc zvonka. Ale verím, že ako budeme rásť, to povedomie sa postupne zvýši a budeme môcť pomôcť čo najväčšiemu počtu firiem.



Prechod od živnostníka na podnikateľa

Ešte pred niekoľkými rokmi som bol bezúhonný živnostník. V rokoch 2017 - 2019 som zvládal niekoľko firiem naraz a domov som sa vracal neskoro večer s jazykom na veste. Bolo to už za bodom, z ktorého niet návratu. Od roku 2019 som si zakázal pracovať vo firme, takže sa už aktívne nepodieľam na žiadnych projektoch. A odvtedy spoločnosť JPF raketovo vzrástla, odporúčam vám ju vyskúšať.


Založenie podniku si vyžaduje nielen vášeň a znalosti v danom odvetví, ale aj schopnosť prispôsobiť sa, vytrvať pri odmietnutiach a nebojácne hľadať nové príležitosti.


Chcete prestať pracovať PRE svoju firmu – a začať pracovať NA svojej firme?

Môžeme vám pomôcť