2 tipy, ako riadiť firmu

Existuje mnoho spôsobov, ako riadiť firmu. Závisí to od mnohých faktorov. Na osobnosti zakladateľa (zakladateľov), na veľkosti spoločnosti, na aktuálnych výzvach alebo problémoch, ktoré v súčasnosti rieši, atď. Prečo je dôležité vnímať ju nielen ako organizáciu - ale aj ako spoločenstvo ľudí?



1. rada, ako riadiť firmu: firemná DNA

Každá spoločnosť má niečo, čo sa nedá len tak vymazať, nech sa snažíte akokoľvek. A to je jej ‚‚DNA‘‘, ktorá sa okrem iného odráža v spôsobe riadenia spoločnosti.


Niektorí túto DNA nazývajú firemnou kultúrou, niektorí atmosférou, iní ‚‚len pocitom‘‘. Akých ľudí do spoločnosti privediete, takú spoločnosť máte. A DNA. Ak chcete mať špičkovú spoločnosť, musíte nájsť špičkových ľudí – kompetentných a ľudských.


Takíto ľudia však určite nebudú čakať na desiatky a stovky pravidiel, procesov a noriem. Peniaze môžu takýchto ľudí udržať v systéme drilu, ale otázka je, čo sa stane s ich motiváciou a osobnosťou.




Sloboda a motivácia

Steve Jobs povedal, že Apple je najväčší start up na svete. Priťahuje geniálnych ľudí a dáva im víziu a priestor.


Takýto koncept slobody musíte podľa mojich skúseností vštepiť spoločnosti už od kolísky. Ak má spoločnosť 50, 100 alebo 500 ľudí, začať takto otáčať kurzy je ‚‚extrémny šport‘‘. My to pre klientov nerobíme. Prirovnal by som to k investičnej stratégii. V prípade klientov sa držíme konzervatívnej stratégie riadenia.


Vo vnútri JPF je však maximálna voľnosť. Je ťažké presvedčiť ľudí, aby prijali myšlienku, že nechcem, aby prišli do práce pracovať, ale tvoriť. Prináša to nielen peniaze, ale aj radosť a naplnenie.



2. rada, ako riadiť firmu: skvelí zamestnanci

‚‚Aký je to pocit, keď riadite firmu a majiteľ nesúhlasí s krokmi, ktoré chcete urobiť?’‘ Zdanlivo jednoduchá otázka, ale odpoveď je trochu zložitejšia. Záleží na tom, o aký dôležitý problém ide. Často sa stáva, že vo firme pracuje člen rodiny, ktorý nie je pre firmu prínosom, a jeho nahradenie môže byť zo zrejmých dôvodov komplikované. Majiteľ o tom zvyčajne nechce ani počuť.




Správni ľudia 

A teraz to najdôležitejšie. Použijem príklad predavačky a technológa. Zistili sme, že v jednej z predajní nášho klienta pracuje nepríjemná predavačka, ktorá odrádza zákazníkov. Navrhli sme majiteľovi zmenu, ale keď nesúhlasil, príliš sme netlačili, pretože ide o pomerne okrajovú vec pre chod celej firmy.


Tiež sme rokovali s jediným technológom vo firme, ktorý bol nekompetentný a navyše alkoholik. A celá výroba kvôli nemu trpela. Chodili sme tu za majiteľom, až nakoniec zmenu povolil a schválil. Trvalo nám to niekoľko mesiacov dôkazov a argumentov, ale podarilo sa nám to.



Riadenie firmy nie je jednorozmerná záležitosť

Ako teda riadite firmu? Riadenie firmy nie je jednorozmerná záležitosť, ale zložitý proces ovplyvňovaný mnohými faktormi. Od osobnosti zakladateľa, cez veľkosť spoločnosti až po aktuálne výzvy, ktorým čelí. Jedným z prvkov, ktoré ovplyvňujú riadenie spoločnosti, je jej ‚‚DNA‘‘ alebo firemná kultúra. Táto jedinečná podstata spoločnosti sa odráža v spôsobe jej riadenia.


Nezabúdajte, že na kľúčových pozíciách v spoločnosti musia byť správni ľudia. Ak máte citovú väzbu na človeka, ktorý na túto prácu nestačí, radšej mu dajte doživotnú rentu a nechajte ho doma s rodinou. To vašej spoločnosti ublíži oveľa menej ako jeho prítomnosť na pracovisku.



Chceli by ste posunúť riadenie vašej firmy profesionálmi?

Kontaktujte nás